
Fietsendrager auto: soorten, bevestigingen en toepassingen
Met het vakantieseizoen om de hoek is de kans groot dat je eropuit trekt met de auto, en wat is een betere manier om te genieten van de natuur dan met je fiets? Een fietsendrager op je auto mag dan niet ontbreken. Maar welk fietsenrek kies je en wat zijn de regels en mogelijkheden? In dit artikel bekijken we de verschillende soorten dragers, hun bevestigingen, en enkele belangrijke toepassingen om je op weg te helpen.
Soorten fietsendragers
Er zijn diverse types dragers beschikbaar, elk met hun eigen voordelen. Over het algemeen kunnen we drie hoofdtypen onderscheiden: een drager voorop de caravandissel, een drager achterop de auto en eentje die op het dak gemonteerd wordt.
Fietsenrek voorop de caravandissel: Dit type fietsendrager wordt aan de voorkant van de auto bevestigd. Het is vooral handig voor kleinere auto's waarbij de achterkant al volledig benut wordt voor bagage of andere spullen.
Fietsenrek achterop: De populairste keuze onder vakantiegangers, omdat deze dragers vaak gemakkelijker te laden en te lossen zijn. Deze dragers bevestig je aan de achterklep van je auto of op de trekhaak van een auto.
Dakdragers: Voor wie meerdere fietsen wil vervoeren en de achterkant van de auto vrij wil houden, zijn dakdragers op de auto een uitstekende optie. Ze voegen weinig aan de hoogte van de auto toe en houden de achterzijde toegankelijk voor andere bagage.
Bevestigingen van fietsendragers
Bij de bevestiging van de fietsendrager aan je auto speelt de veiligheid tijdens het rijden een grote rol. Er zijn verschillende manieren waarop een drager kan worden bevestigd:
Trekhaakmontage: De meest stabiele optie voor het dragen van zware lasten. Fietsendragers die op de trekhaak gemonteerd worden, zoals een Thule fietsendrager voor auto, zijn robuust en kunnen vaak een aanzienlijk gewicht dragen, soms wel tot 60 kg. Dit maakt ze ideaal voor het vervoeren van elektrische fietsen, die doorgaans zwaarder zijn. Wel is het belangrijk te checken tot welk gewicht een fietsendrager op een trekhaak beladen mag worden. Het begrip kogeldruk is hier van belang. Deze staat vaak aangegeven in het kentekenbewijs en in ieder geval op het typeplaatje van de trekhaak. Deze druk mag niet worden overschreden.
Achterklepmontage: Deze dragers worden bevestigd met haken en riemen aan de achterklep van je auto. Ze zijn relatief eenvoudig te installeren en te verwijderen, wat ze ideaal maakt voor occasioneel gebruik.
Dakmontage: Hierbij monteer je de drager op de dakrails of de dakstangen van je auto. Dit type bevestiging vereist dat je fietsen optilt tot dakhoogte, wat een nadeel kan zijn voor zwaardere fietsen.
Hoe hard mag je met een fietsendrager?
De snelheid waarmee je rijdt als je een fietsendrager gebruikt, is iets om goed op te letten. Over het algemeen is het aan te raden je snelheid aan te passen om de veiligheid te waarborgen. Hoewel er geen specifieke wettelijke maximumsnelheid is voor auto's met een fietsendrager, is het verstandig om niet harder dan 100 km/u te rijden, vooral als de fietsen achter op de auto zijn bevestigd.
Praktische toepassingen en tips
Bij het kiezen van een fietsendrager is het belangrijk om de afmetingen van het fietsenrek goed in de gaten te houden. Zorg ervoor dat het rek niet te breed is voor je auto en dat het de verlichting en het kenteken niet bedekt. Voor de veiligheid en conformiteit met de wet moet je ook overwegen om een extra nummerplaat aan te schaffen als de plaat achter het rek verdwijnt.
Als je geïnteresseerd bent in wat een fietsenrek voor een auto kost, zul je ontdekken dat er een breed scala aan opties is, afhankelijk van de kwaliteit en functionaliteit.
Als je klaar bent voor je volgende avontuur, is een goede autoverzekering net zo essentieel als een stevige fietsendrager. Informeer goed welke autoverzekeringen dekking bieden in geval van schade tijdens het transport van je fietsen.
Welke fietsendrager je ook kiest, op de trekhaak, de achterklep of op het dak van je auto, het juiste onderdeel draagt bij aan een zorgeloze en plezierige vakantie. Zorg dat je voorbereid bent op de reis, controleer alle bevestigingen dubbel en geniet van de vrijheid die fietsen je biedt, waar je reis je ook naartoe leidt!
TOP-producten over dit onderwerp: