catalog_tyre_img_alt
Even geduld, a.u.b.dotted
Winkelwagentje
#
18-5892
Uw winkelkarretje is leeg

Wat kost een reparatie van een aircopomp in de auto?

8975 Weergaven

Wanneer de aircopomp kapot is, kan de temperatuur in de autocabine niet meer worden geregeld. Tevens blijven de ruiten beslagen. Dit artikel biedt informatie over de functie van dit onderdeel, ook wel airco-compressor genoemd, eventuele defecten en kosten voor het vervangen.

Werking van de airco

Werking van de airco

De airconditioning behoort tegenwoordig tot de standaarduitrusting van nieuwe auto's. De meest moderne versie is de automatische airco, die zelfstandig de ingestelde temperatuur handhaaft en regelt. De aircopomp drukt in een gesloten kringloop het koudemiddel samen, waardoor het verwarmt. Door de circulatie in het koelsysteem wordt het middel door de condensator afgekoeld. Als gevolg wordt de lucht die het ventilatiesysteem verspreidt, gekoeld. Dit creëert een aangename temperatuur in het auto-interieur, in het bijzonder bij hoge buitentemperaturen. Eventuele condens op de ruiten verdwijnt.

Functie van de aircopomp

De airco-compressor wordt door de motor via de multiriem aangedreven en werkt daarom enkel bij een draaiende motor. Op de aandrijfas van de pomp zit een magneetkoppeling airco, die het onderdeel aan- of uitschakelt. Aircopompen zijn er in verschillende versies, waarvan de tuimelschijfcompressor de meest gangbare is. Het betreft een constructie met een aantal zuigers waarmee het koudemiddel aangezogen en gecomprimeerd wordt. De aandrijving van de zuigers (3 tot 10 stuks) gebeurt door een tuimelschijf die met de aandrijfas auto verbonden is.

Defecte aircopomp: symptomen

Een defect van de airco-compressor wordt vaak pas bij intensief gebruik van het klimaatsysteem merkbaar. Niettemin kan ook te weinig gebruik ertoe leiden, dat de aircopomp onvoldoende gesmeerd blijft en daardoor schade oploopt. Het is daarom aanbevelenswaard, de airco af en toe aan te zetten, zodat het onderdeel niet in zijn werking wordt beperkt. De volgende symptomen duiden op een defect:

  • de aircopomp maakt een ratelend geluid
  • lekken
  • de aircopomp draait maar koelt niet of weinig
  • een foutmelding door de boordcomputer.

Aircopomp in de auto - Repareren of vervangen

Repareren of vervangen?

In sommige gevallen is het mogelijk, een airco-compressor te repareren. De garage voert een controle uit van het volledige auto aircosysteem voor het opsporen van oorzaken, die de functie van de airco kunnen beperken. Wanneer de pomp niet al te zeer beschadigd is, kan hij worden gerepareerd. Heb je geluk, betreft de schade enkel de magneetschakelaar. Deze kan snel en eenvoudig worden vervangen. In de regel wordt de voorkeur aan vervanging van het onderdeel gegeven. Na de vervanging wordt het volledige aircosysteem gespoeld en het koudemiddel zowel als de olie van de airco-compressor ververst. Het aftappen en verversen van koudemiddel is niet zonder risico en vereist ervaring. Behalve de vervanging van de compressor moeten tevens de dichtingsringen, de expansieklep en de airco-droger worden gecontroleerd en eventueel vervangen. Dit voorkomt dat deze onderdelen na de doorgevoerde vervanging van de airco-compressor beschadigd raken. Het risico bestaat dat er splinters zich in de onderdelen ophopen, die de aircopomp kunnen beschadigen. Mogelijkerwijs vervalt de garantie op het onderdeel wanneer zijn vervanging niet gepaard gaat met de uitwisselingen van deze andere componenten. Na de verversing dient de dichtheid van het systeem zorgvuldig te worden gecontroleerd. Mocht je de voorkeur geven aan eigenhandige vervanging, kun je hiervoor beter een doe-het-zelf-garage huren. Behalve een hefbrug of een reparatiekuil kun je gebruik maken van professioneel gereedschap en eventueel begeleiding.

Kosten

Doorrijden met een kapotte aircopomp is natuurlijk mogelijk en vormt niet direct een risico voor de verkeersveiligheid, of het moest om hardnekkig beslagen ruiten in de winter gaan, die het zicht beperken. Het comfort is hoe dan ook behoorlijk gecompromitteerd. Alleen al daarom is onderhoud van de airco raadzaam. Dit is een van de duurdere systemen in een auto. De prijs voor een nieuwe airco-compressor van de auto bedraagt afhankelijk van het automodel in een merkgarage al gauw €800 tot € 1300. Wanneer je zelf op de onderdelenmarkt gaat speuren, vind je wellicht een merkartikel voor € 300. Wij willen tevens niet nalaten, te wijzen op de mogelijkheid van revisie van een aircopomp. Je kunt bij je serviceleverancier nagaan wat de verschillende mogelijkheden zijn en vervolgens bepalen wat voor jou het meest voordelig is.

TOP-producten over dit onderwerp: